Logo

Auteursrechten? Copyright? hoe zit dit nou precies?

Als je graag voor je bedrijf afbeeldingen van internet gebruikt, krijg je hier misschien wel eens mee te maken: Auteursrechten. Deze rechten kunnen op veel verschillende media-uitingen van toepassing zijn: zoals afbeeldingen, illustraties, icoontjes, logo's, muziek en video's. Je kan dus niet zomaar alles gebruiken wat je online vindt. Maar hoe voorkom je gedoe?

Wat zijn auteursrechten?

Het auteursrecht, ook wel copyright genoemd, is het recht van een schrijver, wetenschapper of kunstenaar op het publiceren van zijn of haar werk. Een auteur kan bepalen wat er met zijn of haar werk gebeurt. Dat betekent dat voor elke vorm van verspreiding toestemming nodig is van de auteur. Voor deze verspreiding mag een vergoeding worden gevraagd. Op deze manier kan een auteur het werk exploiteren (winstgevend maken).


En dit is logisch natuurlijk. Je zit er natuurlijk ook zelf niet op te wachten dat andere bedrijven foto's die jij gemaakt hebt zomaar gebruiken op andere websites of op social media. De auteur investeert tijd en geld om zijn of haar werk te maken, dus is het logisch dat daar niet zomaar gebruik van gemaakt kan worden zonder toestemming.  

Wat kan ik doen om onverwachte kosten te voorkomen?

Er zijn een aantal mogelijkheden om het "probleem" van auteursrechten op te lossen. Voor media-uitingen is dit bijvoorbeeld op te lossen door gebruik te maken van rechtenvrije media. Bedrijven zoals Freepik en Pixabay bieden gratis media zoals foto's, video's, illustraties en muziek. Hier kan je bijvoorbeeld gratis afbeeldingen downloaden om te delen op social media of te gebruiken op je website. Op dit soort websites kan wel van je gevraagd worden om de auteur te vermelden (bijvoorbeeld een vermelding in de omschrijving van een youtube video waar je muziek voor gedownload hebt, of een vermelding op de website waar je een afbeelding van de auteur gebruikt).


Vind je het aanbod van gratis sites nou niks? Dan is er ook de optie om media-uitingen te kopen. Bij websites zoals bijvoorbeeld Shutterstock kun je rechten voor media-uitingen kopen. Dit aanbod is vaak groter en veelzijdiger dan het aanbod van gratis sites.  Dit heeft voor grotere bedrijven vaak de voorkeur omdat de afbeeldingen over het algemeen ook beter aansluiten op wat gezocht wordt


Een andere manier om met auteursrechten om te gaan is simpelweg om contact op te nemen met de auteur van de media-uiting die je graag zou gebruiken. In sommige gevallen kun je als bedrijf bijvoorbeeld afbeeldingen opvragen van producten die je verkoopt bij de leverancier. Het kan voorkomen dat de auteur zelf een prijs noemt of in sommige gevallen zelfs weigert zijn of haar werk te verkopen.

Ons advies

Wil je nou graag zelf afbeeldingen zoeken voor je website, een video in elkaar zetten voor op youtube of illustraties gebruiken voor een voorlichting? Zorg dan dat je je bewust bent van de rechten. Heb je nou een budget om zelf beelden, illustraties, muziek of reclame te laten maken? Dan zal dat altijd beter aansluiten op wat je zoekt.  Heb je dat niet? Dan kost het misschien even tijd, maar kan je ook prima beelden vinden op rechtenvrije mediawebsites.

Wil je nog meer lezen?

Share by: